Kulinaria

Faworki

20 lipca 2016 • przez

Faworki – składniki

Do przygotowania tych faworków potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 5 żółtek,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 52 g masła,
  • 1 kieliszek wódki albo koniaku,
  • 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany,
  • 305 g mąki pszennej,
  • duża szczypta soli,
  • 500 g smalcu do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Jak zrobić faworki

Wykonanie: na początek należy żółtka utrzeć z cukrem waniliowym, masłem i koniakiem na jednolitą masę. Następnie dodajemy śmietanę oraz przesianą przez sitko mąkę ze szczyptą soli. Całość należy wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Następnie przez około 12-16 minut czasu należy wybijać ciasto drewnianym wałkiem, do czasu aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto należy podzielić na 3-4 części i partiami rozwałkować je jak najcieniej. Należy pamiętać o tym aby w czasie rozwałkowywania starać się podsypywać jak najmniej mąki. Następnie należy ciasto pokroić na paski o długości 10-15 cm i szerokości 3 cm. Na środku każdego paska należy zrobić podłużne 5-6 cm nacięcie i przez to nacięcie przewinąć koniec paska. Na rozgrzanym smalcu należy smażyć faworki partiami na złocisty kolor. Na koniec należyte wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć przez sitko cukrem pudrem.

Faworki, fot. Blazej Pieczynski (CC BY-SA 2.0)

Faworki, fot. Blazej Pieczynski (CC BY-SA 2.0)