Kulinaria

Ormiańska sałatka z ziemniaków i kapusty

13 grudnia 2016 • przez

Prosta, smaczna i aromatyczna – taka jest kuchnia ormiańska. Wśród licznych przepisów, które do Polski trafiły z odległej Armenii, może znaleźć się niejedna ciekawa przekąska, którą każdy z nas może szybko przygotować we własnym domu. Jednym z ciekawszych pomysłów kuchni ormiańskiej jest przepis na sałatkę z ziemniaków oraz kiszonej kapusty. Jak powstaje taka ormiańska sałatka?

Składniki niezbędne do przygotowania tej sałatki to: ziemniaki (125 g), kiszona kapusta (80 g), cebula (50 g), olej słonecznikowy, sól, pieprz, dowolnie wybrana zielenina do smaku.

Sposób wykonania sałatki jest bardzo prosty. Na początku należy ziemniaki w skórkach ugotować (najlepiej na parze), a następnie ostudzić i dokładnie obrać. Po oczyszczeniu należy je pokroić w cienkie plasterki i ułożyć w przygotowanym wcześniej naczyniu. Na tak rozłożone ziemniaki należy dodać kapustę kiszoną oraz drobno pokrojoną cebulę. Całość doprawić solą, pieprzem oraz drobno posiekaną zieleniną. Tak przygotowane składniki sałatki należy delikatnie wymieszać i przełożyć do salaterki. Do ozdobienia sałatki można wykorzystać pozostałą zieleninę, przy czym ładnie zaprezentuje się dekoracja z liści pietruszki.

/J/