Kulinaria

Pyszne ciasto marchewkowe

29 listopada 2016 • przez

Ciasto marchewkowe to brzmi niemalże jak oksymoron, a jednak właściwie przygotowane może stanowić doskonały smakołyk na każdą okazję. Spróbuj skorzystać z szybkiego i łatwego przepisu poniżej, aby w mig przekonać się o tym.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego:

4 jajka
1 szklanka oleju
1, 5 szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki cynamonu
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki marchwi
1, 5 łyżeczki olejku waniliowego lub migdałowego (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto marchewkowe:

Krok 1: Przesiej mąkę do miski.
Krok 2: Zrób dołek w mące i wbij do niego jajka.
Krok 3: Zetrzyj marchew na drobnych oczkach by uzyskać drobne „trociny”.
Krok 4: Dodaj cukier, olej, proszek do cieczenia oraz sodę rozpuszczoną uprzednio w małym kieliszku wody.
Krok 5: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę.
Krok 6: Dodaj marchew, cynamon i olejek smakowy (opcjonalnie).
Krok 7: Wymieszaj wszystkie składniki przy użyciu łyżki.
Krok 8: Wylej uzyskaną mieszankę do wysmarowanej uprzednio masłem blaszki (tortownicy lub keksówki).
Krok 9: Wstaw ciasto do pieca rozgrzanego uprzednio do temperatury 180°C i pozostaw tam na około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta wbij w jego środek patyczek i sprawdź czy będzie on suchy.

Pyszne ciasto marchewkowe